De juiste focus, ja maar hoe dan?

Hoe komt het toch dat we soms zo kunnen blijven hangen in piekergedachten en negatieve overtuigingen? We maken de hele dag door kleine, onbewuste beslissingen. Kiezen om niet tijdig op te staan en weer de snooze knop in te drukken, kiezen om niet de juiste dingen te eten, kiezen om te snauwen naar je kinderen, kiezen om niet te spreken tijdens een vergadering, kiezen om niet naar een nieuwe baan te zoeken, kiezen om op de bank te blijven zitten in plaats van te sporten, het maakt eigenlijk niet uit wat het is… door het nemen van deze kleine beslissingen, de hele dag door, kom je zo ver van de weg af… Je kijkt dan naar je leven en je denkt: hoe ben ik hier toch in terecht gekomen? en belangrijker: hoe kom ik hier weer uit?. Hoe vind je de kracht die in je zit? Hoe ontdek je je grootsheid? Hoe los je deze problemen op? Het voelt zo overweldigend. Je wéét wel dat je iets moet veranderen maar je kan jezelf er niet toe zetten, je blijft maar twijfelen en piekeren en malen…

Hoe kom je nou uit je hoofd en stop je met twijfelen, piekeren en malen? We willen graag veranderen, het verlangen is er. Maar hoe ga je nou van verlangen naar actie? En wat gebeurt er eigenlijk in je hoofd dat er voor zorgt dat je gaat piekeren en malen?

Zodra we geboren worden heeft ons brein een heel belangrijke taak; het moet ervoor zorgen dat we in leven blijven. De enige manier waarop jouw brein dat voor elkaar kan krijgen, is door te letten op dat wat ons pijn doet en er vervolgens voor te zorgen daarvan wég te blijven. Je eet bijvoorbeeld iets waar je ziek van wordt en vervolgens eet je dat nooit meer. Ons brein is ontworpen om ons te beschermen tegen zaken die ons zouden kunnen schaden. Hartstikke mooi zal je denken, dat is toch juist goed? Dat is zeker heel handig bij direct gevaar, en daar is het ook voor bedoeld. Maar bij het nemen van dagelijkse, niet levensbedreigende beslissingen, is het niet handig om zo’n over-beschermend brein te hebben.

Stel, je voelt een negatieve emotie over bijvoorbeeld een conflict dat je hebt op je werk. Deze emotie wil je eigenlijk niet, je stopt de emotie weg. Je weet nu niet zo goed wat je wil en je gaat twijfelen. Het brein denkt: hé, waarom zijn we aan het twijfelen? Vervolgens gaat het brein je beschermen. Jouw brein is eigenlijk je beste pr-assistent. Het probeert je zo goed mogelijk te helpen ‘overleven’. Je brein luistert heel goed naar wat je wil. En probeert je bij voorbaat al te behoeden voor gevaar. Heb je het veel te druk op je werk en zou je het liefst een week op bed liggen? Oh, denkt je brein, ik regel dat wel. En vervolgens word je een week later wakker met migraine of griep en je brein zegt: “zie je hoe cool ik ben?”. 

Je voelt eigenlijk enkel motivatie voor dingen die makkelijk of leuk zijn. Maar om te leven, naar school te gaan, te werken, in een relatie te zitten, moeder of vader te zijn, enz. zal je nou eenmaal ook dingen moeten doen die saai, moeilijk, onzeker of eng zijn. Je leven komt neer op je beslissingen. Om de juiste beslissingen te nemen die jou leiden naar de meest geweldige uitkomsten, zal je deze beslissingen moeten nemen op basis van liefde en licht, nooit op basis van angst! Je wil je beslissingen, hoe groot of klein ook, leren nemen op basis van jouw intuïtie. Maar we hebben geleerd om ons te richten op wat anderen zeggen en vinden, in plaats van te vertrouwen op onze eigen intuïtie. Ga maar na, al van kleins af aan krijgen we normen en waarden van anderen mee en leren we wat “goed” en “fout” is en wat “mag” en wat “niet mag”. We hebben een bepaalde programmering meegekregen van onze ouders, leraren, maatschappij enz. Deze programmering bevat helaas veel negatieve en belemmerende overtuigingen. We leren dan dat we moeten vertrouwen op anderen, in plaats van op onszelf.

Leer te luisteren naar je gut-feeling, je emoties, je innerlijke wijsheid. Het antwoord zit altijd in jezelf. Je emoties zeggen eigenlijk: “let op hoe jíj je erbij voelt!”. En gebruik dat als indicatie van welke kant je op moet. Voelt iets zwaar en negatief? Dan is dat niet de kant die jouw innerlijke wijsheid op wil. Kies vervolgens vanuit waarheid, licht en liefde voor jezelf en de ander. Dat kan dan bijvoorbeeld betekenen dat je ‘nee’ zegt tegen iets, omdat je kiest voor jezelf. Dat je bijvoorbeeld ‘nee’ zegt tegen je kind, juist uit liefde voor je kind. Of dat je ‘ja’ zegt tegen die nieuwe baan die je eigenlijk best spannend vindt. Het kan van alles zijn, als het maar komt vanuit liefde of licht. De hele dag zijn er momenten, waarbij je kleine of grote beslissingen moet nemen. Maar als je die beslissingen neemt vanuit angst, dan komt je brein je er vervolgens meteen vanaf praten. Je hebt altijd de keus, om te gaan van leven op de automatische piloot, naar bewust je beslissingen maken. Wees je brein een stapje voor. Let op de woorden die je gebruikt in je hoofd. Zijn die overwegend positief of negatief? Jouw woorden beschrijven welke kant je opgaat. Pas jouw woorden aan als ze overwegend negatief zijn. Je brein gelooft wat je tegen jezelf zegt. Neem je beslissingen op basis van liefde en licht in plaats van op basis van angst.

Focus op wat je wil, en blijf dat oefenen! steeds maar weer. Houd eens een dagboek bij van wat je voelt en wil. En ja, het lijkt bijna onmogelijk niet meer te luisteren naar die stem die tegen je blijft zeggen: pas op, maak je zorgen, vertrouw dat niet, ga daarvan weg! En bij direct gevaar is die stem ook best handig. Maar als je merkt dat je maar blijft piekeren en malen over een bepaald onderwerp, gaat dat piekeren je echt niet helpen om tot een besluit of inzicht te komen. Ga dan voelen wat je nodig hebt. Verander je gedachten en daardoor je emoties en je verandert je wereld.

En kom je er zelf niet helemaal uit? Zou je graag eens in gesprek willen hierover? Neem dan contact met me op om erachter te komen wat Creatrix voor jou kan betekenen.

2018-09-07T14:27:52+00:00

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.